Imprimare

Incendiu și calamități naturale

Asigurarea de incendiu si alte calamitati este o forma de asigurare facultative care se adreseaza in mod special persoanelor juridice

Pe langa polita de locuinte obligatorie PAD, persoanele juridice pot incheia si o polita facultative a bunurilor detinute. Forma ideala de protectie presupune  existenta atat o politei obligatorii, cat si a celei facultative, incheiate pe acelasi imobil, ceea ce duce pe de o parte la o protectie totala a patromoniului din punct de vedere al riscurilor asigurate cat si al sumelor asigurate.

Riscurile acoperite de polita sunt prevazute in contractul de asigurare si difera destul de putin de la companie la alta. Riscurile de baza asigurate in baza acestei polite sunt cele cunoscute  sub numele de FLEXA, respectiv: incendiul, trasnetul, explozia, caderea de corpuri pe imobilul asigurat.  Pe langa aceste riscuri de baza, se pot adauga si alte tipuri de riscuri cum ar fi:

- furtuna, uragan, vijelie, tornada

- ploaie torentiala – efecte directe, inclusive cele cauzate de patrunderea apei prin sparturile si rupturile cauzate de fenomenele atmosferice manifestate concomitant cu ploaia

- furtul prin efractie si/sau acte de talharie al elementelor de constructie din alcatuirea cladirii si a bunurilor din aceasta, vandalism , terorism

- greutatea zapezii, avalansa de zapada

- izbirea din exterior de catre autovehicule, altele decat cele apartinand asiguratului

- unda de soc provocata de avioane (boom sonic)

- cutremur de pamant

- atac al animalelor salbatice

- avarii produse centralelor si instalatiilor ca urmare a supratensiunii sau indusctiei electrice

- avarii ale vaselor si instalatiilor sub presiune

- avarii ca urmare a revarsarii canalelor sau a avarierii conductelor de apa si canal

Remandam clientilor sa verifice la incheierea politei excluderile din contract, adica acele riscuri care nu sunt acoperite de compania de asigurari. Un principiu de baza al acestor polite este ca se despagubesc acele daune produse in urma unor evenimente intamplatoare. In cazul in care producerea evenimentului depinde de vointa asiguratului sau a  beneficiarului se risca pierderea tuturor drepturilor aferente contractului.

Clientul va propune companiei de asigurare suma asigurata, asa cum rezulta aceasta din rapoartele de evaluare intocmite periodic de catre expert sau se va raporta la valoarea contabila a imobilului daca aceasta este nou construit.

Aceasta forma de asigurare este una care are la baza principiul valorii reale. Asta inseamna ca daca  imobilul asigurat  este supraasigurat (suma asigurata este mai mare decat valoarea dintr-un raport de evaluare intocmit de o persoana autorizata), despagubirea se va face conform valorii reale, adica a celei din raportul de evaluare. Daca imobilul este subasigurat, veti fi despagubit direct proportional cu prima de asigurare platita. Acest principiu se aplica atat daunelor totale, cat si celor partiale.